Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a különbség a 9-13 éveseknek és a 13-17 éveseknek szóló tanfolyamok között?

A célját tekintve semmi, az átadás módját tekintve természetesen sok. A kisebbeknek szóló tanfolyam - az életkori sajátságoknak megfelelően - rövidebb, egy napos és több benne a játékos elem. A nagyobbaké kétnapos és nagyobb terhelést ad a résztvevőkre. De természetesen ez se száraz - hogyan lehetne az élvezetes tanulásról szenvedve tanulni?

 

Lantos Mihályról már hallottam. Kik oktatnak még?

Tanáraink több évtizedes szakmai tapasztalattal és komoly referenciákkal kezdik a tanítást nálunk. Ezután tréningeken és folyamatos coachingon vesznek részt, hogy a Lantos-féle Lépéselőny bármely előadóval ugyanannyira hatékony és sikeres legyen!

 

Felnőttek is jöhetnek?

Felnőttek számára (17 év fölött) a villámolvasás módszerét ajánljuk. Ez már nem az iskolára, hanem az egyetemi és munkahelyi kihívásokra készít fel. A nevével ellentétben ez sem csak egy fejlett olvasási módszer - ugyanúgy egy tanulási stratégia és komplex tartalomfeldolgozási módszer, mint a Lépéselőny. Ha szeretnél többet megtudni a villámolvasásról, itt nézhetsz utána: villamolvasas.hu

 

Mit fogunk a tanfolyamon csinálni?

Játszani. Játszani a képzeletünkkel, a fantáziánkkal, egymással, közben észre sem vesszük, hogy magáról a tanulásról szól az egész.

Az elején összeszedjük a problémákat, amelyek hátráltatnak a tanulásban minket, aztán ezeket egyenként kicseréljük valami sokkal célravezetőbb, egészségesebb és élvezetesebb elemre. Ezeket természetesen azonnal ki is próbáljuk, megtapasztaljuk a sikerélmény ízét, aztán egy nagy egységgé, vagyis tanulási stratégiává formáljuk azt, amit megtanultunk. Lépésről lépésre, hogy lépéselőnybe kerüljünk a feladatainkhoz képest.

Vagyis biciklivel érkezünk a tanfolyamra, és egy Rolls Royce-al távozunk.

 

A tanuláson kívül is hasznos?

Igen, határozottan! Egy iskolás számára a tanulás olyan, mint a felnőttek számára a munka. Ha ebben sikereket tud elérni, nő az önbizalma, hasznosabbnak érzi magát - ami az élet minden területére kisugárzik. Ráadásul azok a módszerek, amelyekkel a résztvevő megtanul a tanulásban sikereket elérni, az élet más területein is alkalmazhatóvá válnak, például a pozitív gondolkodás fejlesztése, a kreativitás használata, a stresszkezelő technikák stb. A tanfolyam után a résztvevő gyorsabban ismeri fel a megoldást, hatékonyabban és célorientáltabban olvas, hosszabb távon pozitívan változhat az önképe és a tanuláshoz való attitűdje is.

 

Biztosan működik, nekem is?

Biztosan. Neked is!  A Lépéselőny (akárcsak a villámolvasás) nem voodoo-varázslat és nem csodaszer, "csak" egy eredményes tanulási stratégia. Amit mindenki el tud sajátítani, igazából az iskolában kéne megtanulnod, de az esetek túlnyomó többségében erre nem kerül sor. Nem szükséges "hinni" benne és nem kell hozzá különösebb tehetség sem. Mindenkinek van jobb és bal agyféltekéje, logikus és művészi énje, csak van, akinek az egyik a dominánsabb, van, akinek a másik. A tanfolyamon ezt a kettőt kötjük össze a színekhez, formákhoz, logikai rendszerekhez való kötődés erősítésével. A résztvevő felismeri az erősségeit és a tanulás szolgálatába állítja. Pontosan az egyszerűsége adja a hatékonyságát!

 

Csak így lehet tanulni?

Nem ez az egyetlen és mindenható tanulási stratégia. Ha sikeres vagy az iskolában, ha élvezed a tanulást, ha könnyen megy, ha más, személyesen neked akár jobban is működő tanulási stratégiád van, nem szükséges, hogy elvégezd a tanfolyamot. A Lépéselőny tanfolyamot kifejezetten azoknak állítottuk össze, akik küzdenek az iskolában vagy a jelenlegi jó eredményeiket aránytalanul nagy munkával érik el. Lehet könnyebben és élvezetesebben tanulni!

 

Lesz konzultáció a szülőknek is?

Igen, lesz!  A tanfolyam végeztével egy kb. 30 perces konzultáció során elmagyarázzuk a szülőknek is, hogyan tudják segíteni a módszer alkalmazását és a gyermekük fejlődését. Ez azért is fontos, mert a résztvevő egy teljesen új - de pofonegyszerű - tanulási stratégiát kap, célszerű, hogy a szülők is megismerkedjenek vele. Sokszor hallottuk már a konzultáción: kár, hogy annak idején ezt nekem nem mutatta meg senki...!

 

Honnan származik a módszer?

Az agykutatás, a viselkedéskutatás, a pedagógia, a pszichológia és sok más tudományág is már régen foglalkozik a tanulás kérdésével, azzal, hogyan tudjuk az agyunk kapacitását minél hatékonyabban kihaszálni. Maga a Lépéselőny módszere ezekre a kutatásokra illetve sokban Paul R. Scheele munkásságára épül, de mindent a hazai, magyar gyerekek meglévő tanulási szokásaihoz, a magyar oktatási rendszer sajátosságaihoz igazítottunk - és igazítunk még ma is. Mert a Lépéselőny módszere nem állandó, kőbe vésett, a felmerülő igényekhez igazodva folyamatosan fejlesztjük.

 

Meg lehet-e vásárolni könyvként?

A villámolvasás a gyakolatban című könyv már a második kiadásában került 2016-ban a polcokra, a Lépéselőnyről egyelőre még nincs megvásárolható könyv. Terveink között szerepel a kiadása Lantos Mihály szerzőségével.

 

Mit tartalmaz a tanfolyam ára?

Mindent. Se könyvet, se eszközt, se mást nem szükséges megvenni a tanfolyamhoz vagy a módszer használatához. Az egyszeri díj befizetése és a tanfolyam elvégzése után pedig életed végéig lesz egy jó tanulási stratégiád!

 

Mettől meddig tart és mit hozz a tanfolyamra?

Az egynapos Lépéselőny - tanfolyam (9-13 éveseknek) 9 órakor kezdődik és 16 óra körül ér véget.
A kétnapos Lépéselőny - tanfolyam (13-17) első napja 9-17 óráig, a második napja 9-14 óráig tart.
A villámolvasás - tanfolyam mindkét nap 9-18 óráig tart.

Az alábbi eszközökre lesz szükség a Lépéselőny - tanfolyamon:

  • 4-5 db. A3-as lap,
  • 4-5 db. A4-es lap,
  • 12 db-os színes ceruza készlet,
  • grafit ceruza,
  • radír, hegyező,
  • jegyzetfüzet.

Javasolt a kétszer egynapi hideg élelem, elegendő szénsavmentes folyadék (legalább 1,5 liter/nap), esetleg rágcsálnivaló.